Waar moet je op letten bij het kiezen van een kinderopvang?

Bijna iedereen met jonge kinderen en een werkend leven moet er op een gegeven moment aan geloven: een geschikte kinderopvang zoeken! Het is belangrijk dat je met een goed gevoel je kind bij een kinderdagverblijf kunt achterlaten. Een kinderopvang zoeken is echter soms best lastig, want het aanbod is groot en iedere kinderopvang is weer anders qua sfeer en beleid. Waar moet je eigenlijk op letten als je naar een kinderdagverblijf zoekt? Kinderdagverblijf Oosterhout legt uit waar je op moet letten.

Kwaliteit van het kinderdagverblijf

Het is wettelijk vastgesteld aan welke (algemene) richtlijnen een kinderopvang moet voldoen, dus dat is op het eerste gezicht natuurlijk al een geruststelling. Ook de GGD doet ieder jaar controle bij alle kinderdagverblijven in hun gemeente en neemt hier onder andere de veiligheid, de grootte van de groep en een aantal punten die met gezondheid te maken hebben met zich mee. De resultaten van deze controles komen uiteindelijk bij een register van de gemeente terecht en er bestaat ook een landelijk register, waarin je kunt bekijken hoe de GGD een bepaald kinderdagverblijf heeft beoordeeld, vaak met een uitvoerig rapport erbij. Verder is het goed om te letten of de kinderopvang een geldig HKZ-certificaat (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) heeft, want dit certificaat geeft aan dat het kinderdagverblijf een veilige omgeving is voor kinderen en de kinderen en ouders centraal staan.

Wat eet mijn kind?

Je kind moet natuurlijk wel eten, dus is het goed om te informeren naar het voedingsplan van een kinderopvang. De regeling rondom voeding staat meestal ook in het pedagogisch plan. Het soort eten kan echt verschillen per kinderopvang, want de ene kan je kind voornamelijk natuurlijke, biologische en vegetarische voeding voorschotelen, terwijl de andere nog vettig en zoetig broodbeleg op het menu heeft staan. Spreekt het kinderdagverblijf jou verder wel aan, maar word je niet zo blij van het eten wat de kinderen normaliter voorgeschoteld krijgen? Dan kun je nog altijd proberen om individueel afspraken te maken over het eten met de leiding van de kinderopvang, want meestal zijn ze hier wel flexibel in.

Hoe wordt er gecommuniceerd met de ouders/verzorgers?

Goede communicatie is belangrijk, want je wil natuurlijk wel weten hoe het met je kind gaat als hij of zij bij de kinderopvang zit. Sommige kinderdagverblijven communiceren middels een schriftje waarin de juffen schrijven wat ze die dag hebben gedaan. Verder wordt er vaak een nieuwsbrief (digitaal of op papier) gestuurd naar de ouders/verzorgers om ze op de hoogte te houden van algemene zaken. Sommige kinderdagverblijven plannen om de zoveel tijd een persoonlijk gesprekje in met de ouders/verzorgers. Een belangrijke vraag om tegenwoordig ook te stellen bij het zoeken naar een kinderopvang is of er een regeling is rondom het gebruik van social media en internet. Veel kinderdagverblijven hebben namelijk een social media-account of een website. Mogen de juffen hier zomaar foto’s van je kind op plaatsen van leuke activiteiten (als Sinterklaas bijvoorbeeld is geweest), of wil je als ouder daar eerst toestemming voor geven? Is het niet duidelijk wat er precies met de foto’s gedaan wordt, dan kun je natuurlijk ook zelf afspraken maken met de leiding.