Versiering voor de feestdagen

December is praktisch begonnen, en de feestdagen naderen al in een rap tempo. Over minder dan een week wordt Sinterklaas als vanouds gevierd, en een paar weken later komen de kerstdagen er ook weer aan. Om de feestdagen, de maand, het jaar, én het decennium af te sluiten volgt even later Oud & Nieuw. Deze periode is voor veel mensen het toppunt van gezelligheid, of het nou met de familie of met vrienden is. Vaak worden deze dagen met een flinke groep bij iemand thuis gevierd. Voor die persoon is het dan ook al ruim tijd om de versieringen uit de kast te halen. Je wilt natuurlijk een traditionele, gezellige sfeer creëren in jouw woning. Daarom hier een aantal tips voor het decoreren van jouw huis!

Versier voornamelijk de relevante kamers

Jouw bezoek zal waarschijnlijk niet door het hele huis verspreid zitten. Je wilt daarom voornamelijk de kamers versieren waar het bezoek ook daadwerkelijk komt. Waarschijnlijk is de eettafel de belangrijkste plek voor de feestdagen, samen met de woonkamer. Je wilt dan ook de meeste tijd steken in het opfleuren van deze ruimtes. Traditioneel gezien zijn voor kerst de versieringen rood, goud of zilver. Uiteraard kun jij ook jouw eigen thema creëren, al moet je dan wel zorgen dat het goed bij elkaar past. Het veiligst is toch wel om gewoon de standaard versiering te gebruiken.

Hou het zo authentiek mogelijk

Om hier een voorbeeld van te noemen, wij kregen thuis altijd ontzettend veel positieve feedback over onze echte kaarsjes in de kerstboom. Je ziet het tegenwoordig niet vaak meer, maar het kan nog prima. Je wilt hier uiteraard geen plastic boom voor gebruiken, en al helemaal geen dode kerstboom. Het brandgevaar hiermee is gigantisch, dus gebruik alsjeblieft alleen kaarsjes wanneer er een minimaal brandgevaar is. Hierom gebruikten wij altijd een levende kerstboom. Het was in principe een “leenboom”. De bedoeling is dat wij de levende boom ook gezond houden, dus met echte potaarde. Na de feestdagen wordt de boom gewoon opnieuw geplant om volgend jaar weer gebruikt te worden. Je betaalt vaak geen drol voor zo’n boom, het enige nadeel is dus dat je de boom moet verzorgen.

Versier de ingang

Om bij jou binnen te komen moeten alle bezoekers natuurlijk eerst door de ingang naar binnen. Om direct de toon te zetten bij binnenkomst wil je het liefst de gang bij de deur zo leuk mogelijk versieren. Voor kerst plaats je hier een aantal kerststukjes en misschien een struikje maretak. Om de goedheiligman te verwelkomen kun je bijvoorbeeld ook een Sinterklaas vlag ophangen!