Hoe kies ik de beste kinderopvang?

Er zal een tijd aanbreken dat je zwangerschapsverlof erop zit en dat je weer aan het werk moet. In dat geval is het zaak dat je opvang regelt voor je kind(eren). Dat klinkt simpeler gezegd dan gedaan. Er zijn immers diverse typen kinderopvang, zoals bij een gastouder, op het kinderdagverblijf of zelf iemand die bij je thuis op de kids komt passen. De kans is echter groot dat je kiest voor een kinderdagverblijf, maar hoe kies je de beste voor jou kindje?

 

De voordelen van een kinderdagverblijf

Er zitten zeker voordelen aan een KDV. Er zijn allerlei soorten kindjes aanwezig die zo ongeveer dezelfde leeftijd hebben en die samen spelen. Hierdoor leert jouw kindje omgaan met andere leeftijdsgenootjes. Ook bereid het ze voor op de toekomst, kijken naar bijvoorbeeld de basisschool. Wanneer jou kind veel tijd heeft doorgebracht op het KDV, is de kans groot dat hij of zij voor zichzelf opkomt en lekker mondig is.

 

Aan welke criteria moet een kinderdagverblijf voldoen om bij je te passen?

Het is goed om eerst voor jezelf een lijstje te maken met wat volgens jou een KDV moet bevatten. Daarna kun je rondkijken om te zien welk KDV het dichtstbij in de buurt komt van de punten die op je lijstje staan. Neem de volgende dingen mee tijdens het bedenkproces:

• Ligging
• Voorzieningen
• Manier van leven
• Tijden
• Activiteiten

Ligging

Uiteraard is het goed om te bepalen in welk gebied de kinderopvang moet zitten. Het is immers niet fijn om dagelijks lang te moeten reizen om je kids erheen te brengen. Het kan ook handig zijn dat je een opvang kiest die dichtbij je werk gevestigd zit, zodat je zowat op de route zit. Dit is tevens erg handig bij noodgevallen. Mocht de opvang die het dichtst bij je werk zit je niet bevallen maar eentje 5 minuten verderop wel, dan is de keuze snel gemaakt. Je wilt natuurlijk enkel het beste voor je kind.

Voorzieningen

Iedere kinderopvang kan andere voorzieningen hebben. Om die reden is het goed om te kijken wat ze bieden voor het te betalen tarief en welke speelvoorzieningen er zijn. Inbegrepen luiers en de mogelijkheid om naar buiten te kunnen worden vaak erg gewaardeerd door de ouders.

Manier van leven

Wanneer de kinderopvang niet aansluit op jouw manieren van opvoeden, is het simpelweg geen match. Stel ze daarom hier gerust veel vragen over en luister goed naar je gevoel. Wanneer je als ouder zijnde er geen goed gevoel bij hebt, is het goed dat je daar naar luistert. Kijk ook naar het ziektebeleid van het kinderdagverblijf.

Tijden

Afhankelijk van hoe laat je moet beginnen met werken en kunt stoppen met werken, is het goed om te weten wat de haal- en brengtijden zijn. Het is wel zo handig dat deze aansluiten op je werktijd.

Activiteiten


Het kan zijn dat je het leuk vindt dat er af en toe leuke activiteiten worden ondernomen met de kids. Een dagje weg of een knutselmiddag kan erg leuk zijn. Echter is dit niet overal zo. Op sommige plekken zitten de kinderen dag in en dag uit binnen te spelen.